Zorg dat je zo snel mogelijk vriendjes wordt met jouw diabetes. Bij een hechte vriendschap horen de leuke maar ook de minder leuke dingen. Wees eerlijk en oprecht naar jezelf. Ga hardlopen als je boos bent, huil als je verdrietig bent. En trakteer je zelf als je een gebakje afslaat omdat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Tijdens de schrijfweek, in juni 2014 in de Berghut in Rauris, kom ik tot een belangrijk inzicht. We zitten met z’n drieën met de rug naar de berghut. Uitkijkend over een houten omheining op een weiland met op de achtergrond de bergen. Het wit van de sneeuw is zichtbaar. De zon danst op mijn rechterwang. Sandra, één van de andere schrijfsters, geeft mij haar shawl.

“Stel je voor dat dit jouw diabetes is.”

Ik bekijk een lange lus van de zwarte shawl aandachtig. Schijnbaar is ze ergens blijven haken. Wat moet ik nu met deze shawl?

“Waar zou jij deze shawl neerleggen als dit jouw diabetes was?”

“Ik wil deze shawl zo ver mogelijk bij mij vandaan. Niet meer bij mij, ik wil het niet meer voelen en niet meer zien.”

Ik hang de shawl op het afgebroken puntje van een paal van de omheining. Ik blijf staan en kijk naar het bolletje garen.

“Lucht dit op?” vraagt ze als ik weer naast haar zit.

“Enorm” zucht ik.

Ernaar kijken

Als ik ’s ochtends vanaf het balkon naar buiten kijk zie ik mijn diabetes daar op het paaltje hangen. In de regen en in de felle zon hangt het daar. Mijn sensor piept terwijl ik daar sta.

“Wanneer haal je mijn shawl weer op?” vraagt Sandra op de laatste dag.

“Niet. Ik vind het wel fijn dat mijn diabetes daar hangt. Dat het weg is, dat ik ernaar kan kijken.”

“Maar is het dan echt weg? Ben je er dan van bevrijd?”

“Nee, iedere dag ben ik nog aan het goochelen met insuline en koolhydraten.”

“Het hoort bij jou! Het blijft ook bij jou. Ook als je het wegstopt of daar op dat paaltje neerhangt. Haal hem maar snel weer op.”

Als ik haar de shawl teruggeef, huil ik. Ik heb al die jaren mijn diabetes op dat paaltje gehangen. Op armafstand, alsof het niet bij mij hoort. Niet van mij is.

Hoe ga je dan om met diabetes?

Zorg dat je zo snel mogelijk vriendjes wordt met jouw diabetes. Bij een hechte vriendschap horen de leuke maar ook de minder leuke dingen. Wees eerlijk en oprecht naar jezelf. Ga hardlopen als je boos bent, huil als je verdrietig bent. En trakteer je zelf als je een gebakje afslaat omdat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Speel geen verstoppertje en doe niet net alsof diabetes één groot feest is. Want dat is het zeker niet. Diabetes is een groot drama want je bloedvaten raken uiteindelijk beschadigd. Daarom kun je maar het beste ervan maken. Bagatelliseer niet met’ ik moet sterk zijn’ of ‘ik moet altijd maar positief zijn’. Want dat is niet realistisch. Als je van jezelf altijd maar positief moet zijn dan weet je dat dit mislukt. En dat voelt als falen. Heb je een dipdag, merk dit op, en accepteer dat dit zo is. Iedere dag happy en gelukkig zijn is een illusie. Het is maar net welke mindset je kiest. En zo kun je jouw gedachten sturen en meer succesmomenten ervaren.

Jouw diabetes en jouw geluk zijn je eigen verantwoordelijkheid

Gelukkig

Je kunt pas in een relatie gelukkig zijn als je gelukkig bent met jezelf. In de relatie met jouw diabetes is dit ook essentieel. Ga op zoek naar wat jou gelukkig en blij maakt. En doe daar dan meer van. Jouw diabetes en jouw geluk zijn je eigen verantwoordelijkheid.

Maak de juiste keuze want dan kun je trots op jezelf zijn. Als dat resulteert in mooie bloedglucosewaarden dan is dat mooi meegenomen. Geniet van het proces en niet alleen maar van het resultaat. Want dan houd je het niet vol om net als een topsporter iedere dag weer hard te trainen.

Wees aardig voor jezelf. Echte vrienden behandel je met respect. Kijk wat je nodig hebt en regel dat. Houd je van lezen? Koop dan dat felbegeerde boek. Neem zo nu en dan een bloemetje voor jezelf mee. Houd je diabetes niet op armlengte. Echte vrienden laat je ook niet op de stoep staan.

Verdrink je toch in de schaduw van jouw diabetes? Bespreek dit met je endocrinoloog, diabetesverpleegkundige of huisarts. Of neem een coach in de arm en deel je emoties. Gedeelde smart is immers altijd nog halve smart. De keuze om je diabetes te delen is op dat moment de juiste keuze. En dat is een succesmoment.

Nu na 30 jaar houd ik mijn diabetes niet meer op armlengte. Ik hoop dat jij dit eerder beseft!